0
Uitgeverij Lieve Hart

Rijksmuseum Late Rembrandt expositie

Regelmatig bezoek ik musea en bewonder ik schilderijen met de vraag of het allermooiste schilderij wel bestaat. Elk schilderij is mooi op zijn eigen manier. Alleen al omdat de kunstenaar er zijn hart en ziel in heeft gelegd.

rijksmuseum 6

De expositie Late Rembrandt was voor ons (lees mijn man en ik) de reden om weer eens een bezoekje aan het Rijksmuseum te brengen. In RTL Late Night sprak Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes zo enthousiast over deze expositie, de imposantste Rembrandttentoonstelling ooit, dat hij mij aanstak. Ik oriënteerde me eerst voor deze tentoonstelling van de Late Rembrandt op de website. Het is zo dat je naast de museumkaart €7,50 toeslag betaald voor de Late Rembrandt tentoonstelling. Wat niet zo vreemd is, als je bedenkt dat er zeker tien jaar zorgvuldige voorbereiding aan vooraf is gegaan. Een leuke bijkomstigheid van het online e-tickets bestellen was, dat ik in de periode voordat we zouden gaan, drie keer een mail ontving over de Late Rembrandtexpositie. In die mails stonden tips, voorbereidende achtergrondinformatie en een link naar de gratis Rijksmuseum app met de Late Rembrandt tour.

rijksmuseum 2

We waren rond half elf in het museum en begonnen in de Philipsvleugel op de 1e etage met de twintig zelfportretten. IJverig sloot ik mijn oortjes aan op mijn Smartphone en opende de Rijksmuseum-app om de tour aan te horen. Ik kreeg een keuzemenu en koos voor ‘Volg een tour’ en vervolgens ‘Late Rembrandt’. Ik luisterde naar de mannenstem en keek naar het schilderij en zag dat er naast het schilderij ook informatie over het Rembrandtportret stond. Die dubbele informatie met de drukte van de mensen om me heen, voelde voor mij niet prettig aan. Ik wilde me gewoon ontspannen kunnen concentreren op het schilderij en heb dus mijn Smartphone terug in mijn tas gedaan en ben op de ouderwetse manier verder gegaan. Dat beviel mij beter en heb de rest van de Late Rembrandt tentoonstelling op deze wijze voortgezet. De Rijksmuseum-app gebruik ik nu als naslagwerk, waar ik de schilderijen met foto en commentaar nogmaals de revue kan laten passeren.

Rembrandt - Self Portrait

Zelfportret Rembrandt

Slapende jonge vrrouw (Hendrickje Stoffels) Rembrandt Harmensz van Rijn ca 1662_1665  British Museum_Rembrandt schilderde ‘naer ’t leven’, dat wil zeggen, hij hield er van om gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen en mensen van allerlei pluimage te vereeuwigen. Zijn etsen drukte hij af op Japans papier. Met een paar streken in één bruintint aquarelleerde Rembrandt van Rijn al schetsend een slapende jonge vrouw. Of een Afrikaanse leeuw. Diepe indruk maakte de schetsen van Elsje Christiaens aan de galg.

Slapende jonge vrrouw (Hendrickje Stoffels) Rembrandt Harmensz van Rijn ca 1662_1665  British Museum_

Slapende jonge vrouw

Slapende jonge vrrouw (Hendrickje Stoffels) Rembrandt Harmensz van Rijn ca 1662_1665  British Museum_Dat Rembrandts realistische schilderijen uiteenlopende emoties oproepen blijkt wel bij de aanblik van de anatomische les van dr. Joan Deyman. Een misselijk makend gevoel maakte zich van mij meester bij de aanblik van de openliggende schedel van de misdadiger.

Enorm vertederend was het schilderij van zijn zoon Titus aan de lezenaar.

Titus aan de lezenaar Rembrandt Harmensz van Rijn_1655 Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Titus aan de lezenaar

Het schilderij waar Jakob de zonen van Jozef zegent, ontroerde mij. Het intense doorleefde gezicht van de stervende oude Jakob met naast zijn bed zijn zoon Jozef, diens vrouw en de zoons Efraïm en Manasse. Het hele tafereel zorgde voor een eerbiedige fluisterende mensenboog rond het schilderij. Dit schouwspel weerspiegelt de pure vorm van liefde zo, dat je niet onbewogen kunt blijven. Ik denk dat Rembrandt Harmensz. van Rijn meer dan zijn hart en ziel in dit schilderij heeft gelegd. Als ik dit schilderij niet had gezien, had ik niet geweten dat het mooiste schilderij wel degelijk bestaat.

jacob rembrandt 600 dpi 001

Jakob zegent de zonen van Jozef

 

De expositie is dagelijks t/m 17 mei te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur.

Rembrandts leven is verfilmd in een vierdelige serie. Hierin zul je al zijn schilderijen herkennen. Ik heb deze serie ook en vind het erg mooi gedaan met heel veel herkenbaarheid. Erg leuk om vlak voor of na het museumbezoek te bekijken.

Rembrandt en Ik
Rembrandt en Ik
Score 3.7 van 5 sterren.
€17,99
Klik om dit product op bol.com te bekijken

De afbeeldingen van de schilderijen in dit artikel zijn door het Rijksmuseum ter beschikbaar besteld via deze link.

 

 

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.