0
Uitgeverij Lieve Hart

Kenau; het boek of de film?

cover kenau

 

Al een hele poos wilde ik dolgraag het boek Kenau van Tessa de Loo lezen. Ik wist niet beter of de beledigende term ‘kenau’ betekende ‘bazige vrouw’. Van mijn dochter Lisa, kreeg ik het boek cadeau voor mijn verjaardag. De reden dat ik het boek graag wilde lezen, was dat een van de recensenten van mijn boek Lieve Hart! zei dat de schrijfstijl leek op die van Tessa de Loo in het boek Kenau. Dus ik was natuurlijk al die tijd erg nieuwsgierig. Helemaal nadat ik de film Kenau had gezien. Iets wat ik anders nooit doe; eerst de film kijken en dan het boek lezen! Maar het kwam zo uit. En zo geschiedde. Ik moest ook denken aan de vraag die ik regelmatig zie terugkomen in Facebook-groepen als Boekenfans en Thrillerlovers: Wat heb je liever het boek of de film? Zelf buig ik de vraag liever om naar de stelling: eerst het boek en dan de film. Maar die vlieger ging in dit geval niet op.

Doordat ik dit keer eerst de film heb gezien, ben ik wel meer overtuigd van de stelling: eerst het boek dan de film. Mijn verbeeldingskracht werd tijdens het lezen van het boek Kenau beïnvloed door de beelden die ik in de gelijknamige film zag. Het uiterlijk, het decor en de sfeer waren al bepaald. In dit geval vond ik het minder erg, omdat het boek erg goed is verfilmd. Wel zijn er wat verschillen tussen de film en het boek. Een bepaalde scene eindigt in het boek anders dan in de film. Ook lees je historische feiten in het boek die logischerwijs in een film niet getoond kunnen worden. Wat ik persoonlijk een groot pluspunt vindt, want dat maakt het gegeven de film te kijken zonder het boek te lezen onmisbaar.

Het verhaal

Het verhaal Kenau begint in 1572 als de Spanjaarden Haarlem willen veroveren. Ze zetten hun nederzetting buiten de stadsmuur en hopen daarmee de Haarlemmers dusdanig uit te hongeren dat ze zich aan de Spanjaarden overgeven. De laatste die zich wil overgeven is Kenau. Zij weet alle Haarlemse vrouwen te mobiliseren. Ze wordt met gevaar voor eigen leven gedreven door een innerlijke kracht die versterkte na een afgrijselijke gebeurtenis.

De historische roman Kenau is in de derde persoon geschreven. Ik moest even wennen aan haar schrijfstijl om in het verhaal te komen, maar vanaf bladzijde 23 zat ik er helemaal in.

De schrijfster

Tessa de Loo publiceerde haar verhalen eerst onder haar eigen naam Johanna Martina Duyvené de Wit. In 1983 debuteerde ze onder haar pseudoniem Tessa de Loo met het boek De meisjes van de suikerwerkfabriek.

Mijn mening

Ik vind het boek een absolute aanrader omdat er verhalend over een belangrijk stuk geschiedenis van Nederland wordt verteld. De beschrijvingen van dagelijkse beslommeringen, ontberingen en gebrek aan hygiëne voegen een schat aan historische waarde toe.

Ik geef het boek ★★★★★ sterren! (5/5)

En Van Dale zou de betekenis van kenau moeten wijzigen in ‘moedige vrouw’!

 

Gegevens:

ISBN 9029588462

Uitgeverij:  De Arbeiderspers

Aantal pagina’s: 399

Genre: Historische roman

Verschijningsdatum: oktober 2013

Kenau
Kenau
Score 4.1 van 5 sterren.
€7,90
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Zou je dit boek ook lezen? Of houd je niet van historische romans?

Kenau
Kenau
Score 4.5 van 5 sterren.
€14,99
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.