0
Lieve Hart

Lieve hart, mijn blog is af, mijn blog is af!

printscreen bloglovin lieve hart

In 1859 schreef Multatuli uitzinnig van vreugde aan zijn vrouw: ‘Lieve hart, mijn boek is af, mijn boek is af!’

Die uitzinnige vreugde kennen Bloggers ook. Na het aanvragen van een domeinnaam, het al dan niet probleemloos installeren van WordPress incluis Thema plus de benodigde plug-ins, voelen bloggers diezelfde jubelstemming als hun blog eindelijk online staat. Je typt je eigen domeinnaam in de Google zoekbalk. Ja, je blog wordt echt gevonden. Al zou je willen dat ie wat hoger in de ranglijst van Google Chrome staat. Het liefst op de eerste plek van de zoekresultaten.

 

Gelukkig zijn we niet alleen afhankelijk van Google Chrome. Je blog kan ook via andere wegen onder de aandacht worden gebracht. Neem nou Bloglovin’. ‘Bloglovin’?’ hoor ik je denken. Ja, Bloglovin’. Als je nog nooit van Bloglovin’ hebt gehoord en je hebt een blog, is Bloglovin’ echt een must-have. Het is als dé LinkedIn voor je CV, hét profiel op Facebook en hét prikbord op Pinterest. Bloglovin’ is eigenlijk een mix van die drie. Je zou Bloglovin’ ook wel Blogbook, BloggedIn of Pinblog kunnen noemen. In één oogopslag zie je de blogs over onderwerpen waar je het meest van houdt. Je ziet welke berichten nieuw zijn, welke je al gelezen hebt en welke je hebt bewaard door op het hartje te klikken.

Hoe aanmelden?

printscreen bloglovin

Je gaat eerst naar de website van Bloglovin’: www.bloglovin.com. In het startscherm kun je kiezen om je in te schrijven met Facebook of met je emailadres. Het gemakkelijkst is natuurlijk met Facebook. In de bovenste balk zie je een miniatuur van je Facebookprofielfoto. Als je daar met de muis naar toe gaat, ontvouwt zich een menu. Hier kun je je profiel opmaken, als je klikt op profile. Vergeet niet om op de blauwe knop met ‘Save settings’ onderaan de pagina te klikken.

Met Bloganalytics zie je een grafiek met de groei van het aantal volgers van jouw blog.

In het menu ‘Bloglovin button’ kun je kiezen welke button je op je website wilt hebben, zodat bezoekers die op de widget klikken, je kunnen volgen. Er is keuze uit 7 verschillende lay-outs, bestaande uit drie categorien: de gewone Bloglovin’button, de Counter button en de Artist Icons. Voor mijn blog heb ik gekozen voor een van de drie Artist Icons.

 

Met Find Friends, zie je wie van je Facebookvrienden ook een Bloglovin’ profiel hebben. Bij Edit blogs you follow, kun je de blogs die je volgt verdelen in zelf gecreëerde categorieën.

Bij ‘Settings’ pas je de gegevens aan als emailadres, taalkeuze, profielfoto en kun je jouw blog toevoegen. Als je een blog claimt, dus je eigen blog toevoegt in je Bloglovin’ profiel, doe je dat door op de knop ‘Add blog’ te klikken en de URL in te geven. Je ontvangt daar een bevestigingsmail van op het door jou opgegeven emailadres. Verder kun je in dit scherm aangeven hoe vaak je email over de door jouw aangevinkte nieuwsbrieven wilt ontvangen van Bloglovin’. Je kunt er voor kiezen of de berichten die je plaatst op je blog ook direct op Facebook en Twitter komen.

En als laatste heb je de keus of je de nieuwste of de oudste blogberichten in het Bloglovin’ frame wilt zien. En zijn er nog de ‘Help’ en de’ Sign out’ knop natuurlijk.

Hoe werkt Bloglovin’?

Als je eenmaal alle stappen hebt doorlopen en je volgt ook al wat Blogs doordat je op de witte knop met de blauwe + FOLLOW hebt geklikt zie je in ‘My feed’ (in de balk bovenin) alle blogs die je volgt. Zie je nog niets, dan ga je naar ‘Find blogs’. Daar zie je een overzicht van voorgestelde blogs die bij je profiel passen.

Onder ‘Explore’ kun je snel even verkennen welke artikelen er zoal zijn. Voor Find blogs en My Feed geldt dat je naast de selectie van ‘All post’s ook kunt kiezen uit verschillende categorieën. Bloglovin’ selecteert dan de artikelen voor je op onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de onderwerpen: Beauty, DIY & Crafts, Fashion, Food & Drink, Home Decor, Art en More. Onder de knop ‘More’ vind je de categorieën: Design, Entertainment, Family, Film, Music & Books, Fitness, Lifestyle, Men’s Fashion, Other, Photography, Street Style, Travel en Wedding. Onder Wedding kun je ook het gewenste land waarin je wilt zoeken selecteren. Standaard zal dit op ‘United States’ staan, maar de optie ‘Netherlands’ staat er ook tussen, wat een aanrader is als je op zoek bent naar Nederlandstalige blogs. Deze optie is ook zo weer terug te zetten naar United States.

explore bloglovin

Apps

Zowel voor Android als voor iPhone en iPad heeft Bloglovin’ een app ontwikkeld. Zo kun je onderweg genieten van de laatste nieuwtjes op je favoriete blogs.

apps bloglovin

Door wie is Bloglovin’ bedacht?

Hoewel Bloglovin’ overheerst wordt door vrouwelijke bezoekers en bloggers, zal het je verbazen dat Bloglovin’ is opgericht door vijf Zweedse mannen, te weten: Dan Carlberg, Daniel Swenson, Patrik Ring, Mattias Swenson en Daniel Gren. Zij zijn de bedenkers van Bloglovin’ wat in eerste instantie Blogkoll heette. Ze wilden het bloggers gemakkelijker maken om niet verschillende schermen of tabs te hoeven openen in hun browser, zodat het sorteren, organiseren en het ontdekken van nieuwe blogs werd vergemakkelijkt.

Zijn er nadelen?

Ja, er zijn nadelen. Maar dit betreft alleen het gebruik er van. De zoekbalk vindt bijvoorbeeld alleen goed gespelde blogs en geen personen. Verder kun je nu nog alleen voor de voorkeurstalen Engels of Zweeds kiezen. Het zou fijn zijn als het ook in het Nederlands is net als Pinterest en Facebook. En er is regelmatig storing met de melding ‘Try again later’. Maar dat komt misschien doordat Bloglovin’ 16 miljoen gebruikers per maand telt.

 

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.