0
Lieve Hart

Lentekriebels, vakantie en fotograferen

roze bloem

© Janine van der Hulst-Veerman

 

Wat hebben lentekriebels, vakantie en fotograferen met elkaar te maken? Alles! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar met dit mooie weer krijg ik last van lentekriebels, Fernweh naar Zuid Tirol en zin om prachtige foto’s van de Zuid Tiroolse natuur, het goede leven en bijzondere architectuur te nemen.

Op een terrasje in Glurns Zuid Tirol

© Janine van der Hulst-Veerman

 

Toen ik op mijn werk eens mijn vakantiefoto’s liet zien, dacht iedereen dat ik vast een hele dure camera had. Niets was minder waar. De foto’s waren gemaakt met mijn Galaxy S II Smartphone en een hele kleine compact camera, een Canon Ixus 105. De laatste is helaas kapot, er zit tot mijn groot verdriet een kras op de lens. Een raadsel hoe die er op gekomen is. Zo zat ie er niet, en zo zat ie er wel. Ken je dat? Ik hoopte dat de dienstverlening van Canon heel gemakkelijk en voordelig dit lensje kon vervangen, maar helaas pindakaas. Voor het voorgestelde bedrag, -áls ze de camera konden maken want dat was nog de vraag-, kon ik net zo goed een nieuwe aanschaffen. Dus ik dacht: misschien wordt het dan toch tijd om naar een duurdere en luxere camera uit te gaan zien.

Zufallspitze 3757m Martelltal Zuid Tirol

© Janine van der Hulst-Veerman

 

Al oriënterend las ik geïnteresseerd mee op onder andere de FB pagina Bloggerscafé waar regelmatig door blogsters de vraag werd gesteld welke camera nou het best en niet al te duur is. Dat niet al te duur moet je lezen als een investering van pakweg €500,-.

Ook tijdens rockconcerten stond ik te zeveren bij de fotojournalisten met op statief of om hun hals hangende camera’s die waren uitgerust met kanonnen van ultratelelenzen.

EP Release Tarragona

© Janine van der Hulst-Veerman

 

Bijna was ik zover om een dergelijke camera tweedehands via Marktplaats aan te schaffen, maar twijfelde toch over de kwaliteit van een tweedehands camera. Dan is pak ‘m beet €180,- toch best een hoop geld voor een tweedehands product mét de vraag: werkt de camera naar behoren en is de lens echt nog wel zo goed als de verkoper beweert. Natuurlijk kun je dat bij de verkopende partij goed bekijken, maar met zulke gevoelige apparaten, ben ik toch een beetje huiverig voor addertjes onder het gras; onzichtbare mankementen waar je pas na verloop van tijd achter komt. Op service hoef je dan niet meer te rekenen, laat staan dat je je geld retour krijgt. Dus uiteindelijk ben ik toch maar niet tot aankoop van een occasion overgegaan.

Maar, er gloort hoop achter de horizon van cameraland, want onlangs las ik dit artikel. In dit verslag lees je dat kijken met je ogen belangrijker is dan het klaarzetten van een peperdure camera. Fetze Weerstra schoot de mooiste en veelzeggendste plaatjes met een simpele compact camera die in zijn broekzak past. Foto’s waarbij de tijd om uitgebreid een camera op te stellen ontbrak. Foto’s die hij nooit had kunnen nemen als hij geen compact cameraatje had. Dit herkenbare artikel bevestigt wat ik eigenlijk allang wist.

Zufallspitze Martelltal Zuid Tirol

© Janine van der Hulst-Veerman

 

De slotsom voor mij is: ik zie af van een peperdure camera maar kan beter een nieuwe Canon Ixus aanschaffen, die op mijn vele wandelingen in de bergen ook veel gemakkelijker mee te nemen is in mijn jas- of broekzak of in een zijvakje van de toch al zo volle rugzak. Want bij nadere beschouwing zijn de foto’s die ik met mijn Smartphone nam tijdens de optredens van rockbands helemaal zo gek nog niet. En ook van de vele geschoten vergezichten geniet ik nog dagelijks. Sterker nog: onlangs verkocht ik via een stockfotosite mijn eerste natuurfoto met de titel ‘Mountainriver’ die ik had geschoten met m’n ‘ieniemieniekanon’.

Bergrivier Martelltal Zuid Tirol

© Janine van der Hulst-Veerman

 

En, naar wat voor camera gaat jouw voorkeur uit?

2 Comments

 • Reply
  Femke
  19 februari 2015 at 10:13

  Oh wow! Wat een mooie foto’s. Hier krijg ik ook echt lentekriebels van. Wat jammer trouwens van je ene camera. Ik zou echt héél hard huilen als er een kras zou zitten op de lens van mijn camera…

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   19 februari 2015 at 10:54

   Dankjewel Femke. Ik voelde me inderdaad knap beroerd toen ik het daags na een hele mooie zeiltocht met ondergaande zon op mn foto’s ontdekte. Heb ze wel wat kunnen bewerken, maar toch…

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.