0
Lieve Hart

Bloed, Zweet en Tranen – de film

Bloed zweet en tranen, de film.

Alsof het voorbestemd was, schalde het liedje ‘Wat Is Dan Liefde’ op de wekkerradio gezongen door André Hazes’ dochter Roxeanne in duet met Jeroen van der Boom op de ochtend dat we naar de voorpremière van de film Bloed, Zweet en tranen in de nieuwe JT Bioscoop in Hilversum zouden gaan.

Voorafgaand aan de film werd ons medegedeeld dat er na afloop met de regisseur van Bloed, Zweet en Tranen, Diederick Koopal, een Q&A zou zijn.

De film begint in de periode dat André Hazes nog een klein jongetje was.

De jonge André

Hij begon al op zeer jonge leeftijd in cafés te zingen. Zijn vader haalde de fooien op, stak die in zijn zak om er vervolgens zijn eigen drinkgelag mee te financieren. Ook leerde hij de kleine André al op jonge leeftijd bier te drinken in plaats van frisdrank. De film vertelt over drie periodes in André Hazes’ leven: zijn jeugd, de tachtiger jaren en de laatste periode van zijn leven in 2004. De regisseur had enorm goed research gedaan en ik kreeg het gevoel alsof André tijdens de opnames over zijn schouder had meegekeken. Diederick Kopaal kende André Hazes uit de periode dat hij reclamemaker was. Aan Bloed, Zweet en Tranen ging een voorbereidingstijd van anderhalf jaar vooraf met aansluitend 16 draaiduren per dag. Diederick sprak niet alleen met Rachel, Roxeanne en André junior, maar ook met acht van André ’s oud-collega’s, vrienden en kennissen, die met allerlei anekdotes op de proppen kwamen. Diederick Kopaal vertelde dat Rachel, Roxeanne en André Hazes nadat ze deze film in besloten kring zagen, een half uur stil waren.

Printscreen bloed zweet en tranen de film

Bron: www.bloedzweetentranendefilm.nl

Verbeeldingskracht

Aan verbeeldingskracht ontbrak het Diederick Kopaal niet want bij bepaalde scenes dacht ik: ‘Typisch André’. Sommigen verwachtten, zo bleek na afloop, een gezellige meezingfilm, die hadden waarschijnlijk de trailer van Bloed, Zweet en Tranen niet gezien of niet meer achter André Hazes gezocht dan zijn muziek; wat op zich niet verkeerd is, want hoeveel volle zalen, veranderde hij in een ritmisch wiegende en uit volle borst zingende menigte?

Authentiek 

Bloed, Zweet en Tranen verhaalt eerlijk, authentiek en aangrijpend over Andrés leven, met een lach, een traan en momenten van kippenvel. Ook zingt André (Martijn Fischer) uiteraard diverse nummers.

Diep onder de indruk stapten we in de auto om terug te gaan naar huis. De radio sprong aan op 100%NL en klonk het lied ‘Zij gelooft in mij’ weergaloos door de speakers.

Bloed, Zweet en Tranen gaat vanavond in première. Vanaf 2 april is de film voor iedereen in de bioscoop te zien.

 

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

2 Comments

 • Reply
  Dina
  9 april 2015 at 00:47

  Wow, wat een toeval dat na het kijken van de film “Zij gelooft in mij” op de radio voorbij kwam zeg!

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   10 april 2015 at 08:31

   Dankjewel voor je reactie, Dina, het voelde opnieuw als een kippenvelmoment die dag!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.