0
Lieve Hart

Boekcommunity’s

Boekenweek 2015 is alweer voorbij. Gelukkig maar dat we niet alleen van de Boekenweekacties afhankelijk zijn om op de hoogte te worden gebracht van de nieuwste boeken. Zo kun je heel gemakkelijk deelnemen aan verschillende boekcommunity’s. Je leest er de laatste recensies, kunt schrijvers volgen of vrienden met ze worden en dingt mee naar mooie boekenprijzen. Zo won ik onlangs de twee boeken Paaz en Up van Myrthe van der Meer via de boekcommunity Hebban.nl.

Reading

In alfabetische volgorde zet ik mijn favoriete boekcommunity’s voor je op een rij:

Boekenfans!

Boekenfans!  is ontstaan als Facebookpagina die door Els en Stefanie wordt beheerd. Op het moment van schrijven telt de Boekenfans! Facebookpagina 7743 leden. Het lezen van boeken staat centraal. Auteurs en uitgeverijen schenken boeken en Els en Stefanie verbinden er een wedstrijd aan, zodat een boekenfan kans maakt om het boek te winnen. Het enige dat zij vragen is je houden aan de voorwaarden van de wedstrijd en dat betekent een (h)eerlijke mening over het boek schrijven. Sinds kort hebben zij ook een blog: Boekenfans!, De Blog. Daar kun je de recensies teruglezen, wordt er aandacht besteed aan beginnende auteurs en uitgeverijen en kun je deelnemen aan wedstrijden.

Boekensalon

Op Boekensalon kun je naast nieuwe recensies, boekenweetjes en winacties ook boeken kopen. Je kunt je aanmelden voor hun nieuwsbrief. Van Boekensalon kun je gratis lid worden en dan ben je zogenaamd een Salonlid.

Boeklezers

Ook deze site is zowel voor de lezer als de auteur interessant. Als lezer kun je bijhouden wel boeken je hebt gelezen. Je kunt ze recenseren met een maximum van vijf sterren en je kunt ook zelf een recensie plaatsen. Aan de hand van de boeken die je gelezen hebt, ontvang je zo nu en dan een mail met voorgestelde boeken, die passen bij het genre dat je al eerder las. De auteur kan er een eigen profiel, auteurspagina en wedstrijd aanmaken. Je stelt dan vijf boeken ter beschikking in ruil voor een recensie.

 

Reading (Wall painted)

Hebban

Hebban is de grootste Nederlandstalige lezerscommunity van dit moment. Om lid te worden kun je je registreren met Facebook. Met logo’s van de verschillende genres kun je snel kiezen en lees je direct het laatste nieuws over jouw favoriete genre. In de Mijn Hebban ruimte, vind je de boeken terug die je op de ‘Wil ik lezen plank’ hebt gezet. Je kunt er ook blogs posten en doorlinken naar je eigen website of je maakt gebruik van de service om een eigen Hebban website met je eigen Hebban webadres aan te maken. Verder is het mogelijk om zowel lezers als auteurs te ‘volgen’. Ook heeft Hebban voor elk genre een Facebookpagina.

Goodreads

Goodreads is ’s wereld grootste boekcommunity en telt 30 miljoen leden. Op deze Amerikaanse website zijn ook veel Nederlandse lezers en auteurs actief. Hierbij een greep uit de vele mogelijkheden van Goodreads.

Allereerst log je in met Facebook om deel te kunnen nemen aan bijvoorbeeld leesgroepen in je favoriete genres. Ook kun je je eigen bookshelves bijhouden en verdelen over de planken ‘Read’, ‘Currently reading’ en ‘To Read’. Ook rate je de gelezen boeken met sterren. Als je klikt op ‘Recommendations’ zie je een lijst met aanbevolen boeken, gebaseerd op de boeken die je al hebt gelezen. Verder kun je deelnemen aan de Creative Writing community, meedoen aan quizzen en giveawayacties of zelf als auteur of uitgever een giveaway actie aanmaken.

Neem jij ook deel aan een boekcommunity en zo ja, welke?

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.