0
Lieve Hart

Het Rijk der Duizend Eilanden

Hoofdgebouw Broekerveiling

Hoofdgebouw Broekerveiling

 

Museum Broekerveiling, ik had tot voor kort niet van het bestaan geweten en dat terwijl het al sinds 1912 bestaat. Het daarachter liggende gebied, het Rijk der Duizend Eilanden in Broek op Langedijk, werd vroeger door boeren met groenten verbouwd. Voor de ruilverkaveling bestond het Rijk der Duizend Eilanden niet zoals de naam doet vermoeden uit duizend eilanden, maar uit maar liefst vijftienduizend! eilanden. Door de woningbouw is dat gebied in de loop der jaren tot 200 eilanden teruggedrongen en valt het mooie natuurgebied tegenwoordig onder Staatsbosbeheer, zodat dit bijzondere gebied bewaard blijft.

Als onderdeel van het museumbezoek kun je met de rondvaartboot door dit mooie gebied varen en prachtige foto’s maken van de natuur en West-Friese windmolens.

West-Friese windmolen

West-Friese windmolen

Vroeger kwamen de landbouwers hun groente veilen in de afmijnzaal van het veilinggebouw. Ze vervoerden hun groenten vanaf hun eiland per boot naar de lighallen. In de immense lighallen, waar plek was voor 200 bootjes, kregen de tuinders een nummer van de veilingmeester. Hij keurde de groente en bepaalde het start en minimum tarief. In de afmijnzaal konden handelaren met de veilingklok en genummerde drukknoppen hun bod uitbrengen op de groenten. In het museum de Broekerveiling kun je zelf meedoen met het veilen en wordt er echt groente en fruit geveild. Let wel op waar je op biedt, want voor je er erg in hebt zit je met 65 kilo uien opgescheept. Of je moet het niet erg vinden om de komende tijd afwisselend uiensoep, hachee en hutspot te eten.

65 kilo uien geveild

65 kilo uien geveild

De lighallen en de afmijnzaal zijn volledig van hout en hebben een nostalgische sfeer met de houten balken, smalle steigers en de sprookjesachtige weerspiegelingen in het water.

Schuit met op de achtergrond de lighallen

Schuit met op de achtergrond de lighallen

De entourage wordt omlijst met medewerkers die vol enthousiasme in West-Friese klederdracht de oude beroepen uitoefenen. Aan de hand van vragen kun je in het hoofdgebouw van museum Broekerveiling punten verdienen en leer je woorden en betekenissen uit het West-Fries dialect. Zo heb ik geleerd wat kloeten is en wat de uitspraak: ‘k Heb ‘t end in de bek’ betekent.

West-Friese schuit

West-Friese schuit

En in het restaurant serveren ze overheerlijke verse appeltaart met slagroom!

Ken jij museum Broekerveiling al?

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.