0
Lieve Hart

Toneelstuk Arremeu in Promenade bepaald geen armoe

Arremeu in hotel promenade scene 1

Wat heerlijk om een Huizer toneelstuk bij te wonen dat is doorspekt met Huizer dialect, uitdrukkingen en humor. Ik kon de première bijwonen en van begin tot eind stak het geestige verhaal goed in elkaar. Het deed me een beetje denken aan de kluchten met Piet Bambergen waarin de spelers zich in allerlei ingewikkelde situaties wurmden om zich er vervolgens weer uit zien te bluffen wat uiteraard een hoop hilariteit teweegbrengt.

Het toneelstuk Arremeu in Promenade is een knipoog naar het Huizer hotel Promenade van weleer. Dat hotel bestaat al lang niet meer, maar de toneelvereniging Ontwaakt vond in hotel Promenade een goed uitgangspunt om een toneelspel te maken over hoe het geweest zou kunnen zijn. Arremeu ook wel als armeu uitgesproken betekent letterlijk: armoe. Maar figuurlijk betekent het: wat een toestand.

In het programmaboekje staat: ‘…diverse gasten nemen hun intrek en maken rare situaties mee, zo verdwijnen er mensen in een kast, wil een kunstschilder een schilderij slijten voor een gratis verblijf, eist een ambtenaar met vrouw en dochter korting en is er een kokkin die liever iets anders doorneemt dan het menu. Er verschijnt een rokkenjager die op de vlucht is voor die ene vrouw en een oogje heeft op een andere. De ‘simpele’ neef van de eigenaar lijkt daarbij als twee druppels water op de rokkenjager. Samen zorgen de gasten voor verwarring en bizarre ‘vreemde’ situaties.

Wie de personages van het Huizer Toneel voor zijn/haar rekening neemt, wordt in het programmablad op zijn Huizers aangeduid:

Willem Hendriks gespeeld door Lampie van Klaas van Lampie van Bet

Aad Slokker/IJbert de Graaf door Dirk van Dirkie van Dirk van Hein Polder

Gerrie Verwelius door Johanna van Jan van Dirk van Willem van Steven Vos

Hendrika door Anneke van Annie van Mijndert Bies

Krelis Pfaff door Peter van Piet de Kleerzak

Bieltje van Pfaff door Eef van Driek van Eef van Jan Baassie

Mietje Pfaff door Monique van Frans van Ton van Dove Japie

André door Henk van Henk van Henk van Henk van Smitje

Beppie de Boer Carina van Klaas van Lammert van Lambert Pampoe

arremeu in promenade de cast

Toneelvereniging Ontwaakt verzorgt eens per jaar een toneelstuk in het Huizer dialect en klederdracht. Dit toneelstuk wordt op vier achtereenvolgende avonden, meestal in mei, gespeeld. Dat er animo voor is blijkt wel uit het aantal toeschouwers en dan in het bijzonder de Huizers, want enige kennis van het Huizer dialect is wel een voorwaarde om te begrijpen wat die uitdrukkingen betekenen. Zo wordt een Huizer man steevast aangesproken met ‘Taatje’ en is het ook handig als je begrijpt wat: ‘Deur de deur deur’ betekent. Dat betekent dat iemand door de deur ging. Of wat als een vrouw een man een poes geeft? Een poes is een Huizer woord voor kus. En zo zijn er meer van deze heerlijk klinkende uitdrukkingen.

Het decor zag er goed verzorgd uit en het publiek wist aan het eind van de voorstelling wat er achter elke deur schuilging. De acteurs droegen geen microfoons. Zij hebben wel een duidelijke stem, maar als je gehoor wat minder is, is het toch aan te raden om een plekje vooraan te zoeken. En nog een tip: studeer alvast het Huizer volkslied in.

Het toneelstuk kun je nog bijwonen op 15, 16, en 18 mei in theater Graaf Wichman aan de Plein 2000 in Huizen.

Toegang kost €12,50. Voor reserveren klik hier

Zaal gaat om 19.45 uur open en de aanvang is om 20.15 uur

2 Comments

 • Reply
  Henk van Henk van Henk van Henk van Smitje
  17 mei 2015 at 13:08

  leuk stuk geschreven over ons toneelstuk Arremeu in Promenade ben er ongeveer een jaar mee aan hert schrijven geweest dan is deze recensie een kroon op je werk, dank je wel.

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   17 mei 2015 at 15:24

   De dank is geheel wederzijds, tis zeker verdiend dus graag gedaan, Henk!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.