Lieve Hart

Mijn gedachtes over ‘de schrijver’ van Yentl Elderman

De Schrijver, geschreven door Yentl Elderman, is een tragikomische roman over liefde en het schrijversvak

‘Please,’ zei ze. ‘Schrijven is echt iets voor mensen die zelf geen leven hebben. Een zus van mijn moeder schrijft boeken, volgens mij komt ze nooit buiten.’

Op haar dertigste is haar leven zorgeloos, maar ook voorspelbaar. Daar komt verandering in als ze een relatie begint met een worstelende schrijver die zijn vak serieus neemt en nogal anders tegen het leven aankijkt dan zij.

‘Ik maak mijn eigen regels en als je slim bent, doe jij dat ook. Behalve met schaken, daar zijn al regels voor.’

De Schrijver verhaalt over de liefde, de ernst van het schrijversvak, het gemak waarmee een relatie wordt aangegaan en de moeilijkheden die daaruit voortkomen, over trouw en ontrouw en over hoe dagelijkse beslommeringen grote plannen in de weg kunnen staan.

De Schrijver Yentl Elderman

Als schrijver een boek zien met de titel De Schrijver prikkelt natuurlijk meteen. En aangezien Nederland 1 miljoen professionele als amateurschrijvers kent, zou het boek alleen al vanwege de titel een bestseller kunnen worden.

Op de cover staat een vrouw met felrode lippenstift en een zonnebril waarin tientallen lichtjes weerkaatsen. De titel en naam van de auteur staan in het zacht- en felroze afgedrukt. Ik vind het een mooie vrouwelijke en mysterieuze cover.

Yentl Elderman vertelt het verhaal aan de hand van goedgeplaatste dialogen en nauwkeurig omschreven handelingen, maar wel zo dat er meer dan genoeg overblijft voor de fantasie van de lezer. De Schrijver leest makkelijk weg, heeft een groot lettertype met ruime regelafstand, waardoor je sneller door de 433 pagina’s heen bent dan gedacht. De Schrijver heeft een duidelijk begin en een eind. Het plot vind ik leuk bedacht en klopt ook met wat er eerder in het verhaal werd gesuggereerd. Yentl Elderman heeft een gestructureerde schrijfstijl en houdt zich vast aan de benaming van De Schrijver, die blijft gewoon de schrijver, hij kreeg geen naam. Wel werd er stapsgewijs een tipje van het uiterlijk van de schrijver opgelicht, wat me natuurlijk aanspoorde om verder te lezen. Yentl Elderman vormt zo van de schrijver een heel boeiend personage. Hij heeft trekjes die schrijvers ongetwijfeld zullen herkennen en dat maakt het in een aantal opzichten een heerlijk herkenbaar verhaal.

Over de auteur Yentl Elderman is nagenoeg niets bekend. Op de achterflap staat dat ze van 1975 stamt en dat De Schrijver haar debuutroman is. Maar als ik haar naam google, krijg ik een website voorgesteld waarop slechts de cover en achterflap van het boek staan afgebeeld. Wellicht komt daar as I write verandering in?

De Schrijver is uitgegeven door Scelta Publishing en de tekstredactie lag in handen van Chinouk Thijssen.

Over Chinouk Thijssen (1983) is meer bekend, zij is naast freelance redacteur ook auteur van YA-thrillers. Haar debuut Liefdesduivel verscheen al in 2009, in 2011 schreef ze Eindeloos en onlangs kwam haar derde thriller Blindelings uit.

De prachtige cover en het omslagontwerp werd verzorgd door Evelien van Steenis.

ISBN13 9789491884283

De schrijver
De schrijver
€15,-
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.