0
Lieve Hart

De tien leukste schrijfcommunity ’s

nanowrimo

Lees hieronder een overzicht van de tien leukste online schrijfcommunity ‘s:

 1. Elk jaar begin november start een van de meest bekende schrijfcommunity ’s: Nanowrimo, wat staat voor National Novel Writing Month. De dames die de schrijfcommunity Nanowrimo oprichtten, hebben berekend dat je gemakkelijk in een maand een roman of thriller kunt schrijven. Anders dan de naam doet vermoeden is dat het niet alleen voor de natie Amerika is weggelegd. Je kunt vanuit welk land waar dan ook meedoen. De regio ‘Europe The Netherlands’ telt meer dan tienduizend leden. Je kunt je aanmelden voor de kick-off op 24 oktober in Utrecht. Vorig jaar startte ik te laat, maar nu heb ik het gemarkeerd in mijn mobiel, mijn agenda en op de kalender. Op 1 november 00.00 uur (of is het dan nog 31 oktober?) geven ze het startsein. Doe je ook mee? Meedoen wijst zich van zelf. Je maakt een account aan op de website van Nanowrimo. Omgerekend schrijf je per dag 1666 woorden wat resulteert in een novelle van vijftigduizend woorden. Het gaat niet om kwaliteit maar om kwantiteit. Herschrijven naar een kwalitatief goed verhaal is van later orde. Nanowrimo is een goede stok achter de deur om meters te maken in je schrijfproces. Iedereen kan meedoen. Per mail ontvang je updates, tips en aanmoedigingen. Website en Facebook

 

 1. Sweek Of je nu zelf verhalen schrijft, opkomende schrijvers wilt ontdekken, bekende auteurs wilt volgen, of je kennis van de klassiekers wilt vergroten, op Sweek kun je  vinden wat voor jou interessant is. Je kunt in iedere willekeurige taal deelnemen en verhalen lezen. Ze laten het je meteen weten wanneer er een nieuw hoofdstuk van je favoriete verhaal klaar staat om gelezen te worden. De verhalen die je volgt zijn offline beschikbaar, dus je kunt ook verhalen lezen in de metro of op vakantie op een afgelegen eiland. Er is ook een Sweek-app beschikbaar in Google Play en de AppStore.

 

 1. Via Wattpad kun je ook deelnemen aan verhalen schrijven. Het onderwerp verschilt per maand en het verhaal dient minimaal tienduizend woorden lang te zijn. Je vindt het onder #JustWriteIt (schrijf het gewoon). Door op de knop ‘Leg de gelofte af’ te klikken neem je deel aan de schrijfopdracht. Of klik in de balk op Creëer om een verhaal met een eigen gekozen genre te schrijven. Website, App en Facebook.

 

 1. Op Heel Nederland Schrijft kun je ook jouw korte verhalen publiceren of ze van anderen lezen. Een verhaal mag maximaal 400 woorden lang zijn. Ook kun je afbeeldingen bij je verhaal uploaden. Verder vind je op deze website informatie over het publiceren van een boek. Tot 1 november kun je meedoen aan een poëziewedstrijd met als thema Hollandse Landschappen. De prijs: een onvervalste opoefiets. Website en Facebook.

 

 1. Web Tales geeft je elke dag een nieuwe schrijfprikkel, een woord waarop je zo snel mogelijk een gedicht of verhaal dient te schrijven. Het woord moet in het verhaal voorkomen dat niet langer mag zijn dan 1500 woorden. Je kunt ook anoniem je verhalen delen. Je blijft anoniem tot een van de lezers geraden heeft wie je bent. Website en Facebook.

The Storyteller

 

 1. Schrijfcommunity Blocnoot is een schrijfsite voor christelijke amateurschrijvers waar ze hopen op reacties van lezers. De oprichters hangen het christelijk geloof aan en ze verwachten dat de schrijvers geen afbreuk doen aan het christelijk geloof. Je hoeft niet per se een evangeliserend stukje te posten om deel te nemen aan deze site. Website.

 

 1. Inkitt is een dynamische internationale schrijf- en lezerscommunity met wedstrijden en schrijfopdrachten. Ook kun je meteen beginnen aan het schrijven van je verhaal door te klikken op ‘Write your story’. Je kunt inloggen met Facebook of Twitter. Elke maand komt een nieuw genre aan bod met de schrijfwedstrijden. In de maand oktober is dat Horror. Dus schrijf je horror verhalen of lees je ze graag, dan kun je hier te recht. Je kunt een stem op je favoriete verhaal uitbrengen. De auteur met de meeste stemmen wint eeuwige roem en gouden, zilveren of bronzen badges op zijn profiel. Website en Facebook.

 

 1. Writers:community is een online platform voor beginnende en ervaren schrijvers. Je kunt er met tutorials je kennis verdiepen, vaardigheden verbeteren, inspiratie opdoen en elkaar vragen stellen of een stelling plaatsen en er je mening over geven. Writers:community wordt beheert door onder andere Chinouk Thijssen en Joyce Spijker is echter niet gratis, je betaalt €9,95 per maand. Website en Youtube.

 

 1. Schrijfcommunity Literairwerk heeft een Wall of Fame voor de winnaars van de schrijfwedstrijden. Je kunt feedback geven onder de knop ‘Lees Groeiend werk’. Met de knop ‘Plaats nieuw werk, kun je jouw verhaal uploaden. Ze geven ook een e-tijdschrift uit waarvoor je zelf het bedrag mag bepalen (minimaal €1,18). Sommige delen worden gratis aangeboden. Website en Facebook.

 

 1. Schrijven Online is de bekendste schrijfcommunity van Nederland dat 100.000 bezoekers per maand telt. Ze publiceren er een overzicht van schrijfwedstrijden, je kunt je verhaal laten proeflezen en je kunt er schrijfactiviteiten aanmelden. Schrijven Online heeft ook een Academie: een aanbod van verschillende betaalbare schrijfcursussen voor beginners en gevorderden. Je kunt ook lid worden van Schrijven Magazine. Daarin staan schrijftips, schrijfoefeningen, workshops, informatie over het schrijven en uitgeven van je eigen boek én inspirerende interviews met bekende én onbekende schrijvers en dichters. Website en Facebook.

pc schrijvende eekhoorn HG

Neem je ook deel aan een van de hierboven omschreven schrijfcommunity ‘s of misschien mis je nog een schrijfcommunity in dit lijstje? Dan waardeer ik het als je dat in een reactie op dit bericht even laat weten.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

2 Comments

 • Reply
  Timia Breederveld
  12 oktober 2015 at 06:37

  SchrijversCirkel is een gratis interactieve website waar schrijvers elkaar helpen elkaars werk te verbeteren door middel van o.a. proeflezen.
  Daarnaast schrijven we regelmatig schrijfwedstrijden uit en ook leden kunnen een wedstrijd uitschrijven.
  In onze bibliotheek vind je informatie over het schrijfproces en vragen kun je stellen in de groepen en de forums.
  We zijn recentelijk geopend en op zoek naar actieve leden. Bij je inschrijving maak je tot 30 oktober kans op het boek ‘Mosterd voor de maaltijd’ door Leonardo Pisano en Marit van Ekelenburg.

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   12 oktober 2015 at 09:36

   Wat leuk! Vriendelijk dank voor je bijdrage!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.