Het recept van de glutenvrije apple crumble is gebaseerd op het recept uit een van de nummers van mijn favoriete tijdschrift Flow. Daarin staat het recept van de apple crumble beschreven met gewone tarwemeel alleen ik heb de meel vervangen door Boekweitmeel. Verder heb ik dezelfde hoeveelheden aangehouden. De apple crumble is echt heel erg makkelijk om te maken. Het heeft de smaak van appeltaart, alleen ben je veel sneller klaar. Je kunt de apple crumble warm of afgekoeld eten. En wanneer maakt ook niet uit. De apple crumble is geschikt als dessert of voor bij de koffie. Je zou het zelfs in plaats van je lunch kunnen eten, want de ingrediënten zijn net zo gezond en voedzaam als de gemiddelde belegde boterham 😉
Wat heb je nodig:
- een ingevette ovenschaal (ik gebruikte gewoon een klein formaat lasagneschaal)
- 70 gram kristalsuiker
- 100 gram harde boter
- 140 gram boekweitmeel
- 2 appels
- 1 dessertlepel kaneel
- 1 eetlepel amandelstukjes
Zo bereid je de apple crumble:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de appels en snijdt ze in kleine stukjes. Leg de stukjes in de ovenschaal en strooi er de kaneel en amandelstukjes over. Je zou voor extra smaak de amandelstukjes in een antiaanbakpan even kunnen roosteren. Dat had ik nu niet gedaan, maar zou ik een volgende keer wel doen en misschien ook wat walnootstukjes er bij en rozijnen. Gewoon net wat je lekker vindt, dus.
- Doe in een mengkom het stuk boter, daar bovenop de suiker en daarop de boekweitmeel.
- Kneep nu in grijpbewegingen het deeg, niet teveel samenknijpen, gewoon heel losjes mengen, je wrijft als het ware de boter fijn door het mengsel waardoor het gaat kruimelen.
- Als je het goed gemengd hebt, dan strooi je de ‘crumble’ over de appels.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven.
- Na twintig minuten draai je de thermostaat naar 150 graden, haal je de ovenschaal er even uit en roer je met een vork de crumble luchtig om. Zo wordt ook de onderste kruimellaag krokant en goudbruin.
- Nog tien minuten in de oven en dan uit de oven halen.
- De oven uitdraaien en de apple crumble even laten afkoelen en vervolgens opscheppen als je het warm wilt eten.
Tip: Lekker met opgeklopte soja slagroom. Deze slagroom is al zoet, je hoeft er dus geen suiker meer doorheen te doen.
Boekentip boordevol glutenvrije recepten is Heerlijk Glutenvrij Bakken van Phil Vickery:
Of het Broodbuik 30-minuten (of minder) kookboek van William Davis:
Vraag: Wie heeft er een goede suggestie voor het vervangen van de suiker door het kruimeldeeg?
4 Comments
Bianca Belle
23 augustus 2018 at 11:31Je zit de suiker kunnen vervangen voor erythritol kristalsuiker of poedersuiker.
Janine van der Hulst-Veerman
23 augustus 2018 at 13:14Dank je wel voor de tip Bianca.
Jolanda
2 juni 2019 at 15:30Hij staat nu in de oven met kokos bloemsuiker. En ik heb een deel boekweit door havermout vervangen en kokosolie ipv boter gebruikt. Zo is hij helemaal vegan. (Ben ik niet, maar het leek me wel lekker)
Janine van der Hulst-Veerman
3 juni 2019 at 15:54Beste Jolanda, dank je wel voor de tip, klinkt goed. Ben benieuwd naar het resultaat. Zal vast lekker zijn. Eet smakelijk!