0
Uitgeverij Lieve Hart

In 10 stappen Succesvol Illustratrice worden

fiep westendorp

In de afgelopen maand heb ik me naast het schrijven ook eens verdiept in het superleuke en creatieve vak Illustrator. Ik teken graag en vroeg me af of ik genoeg ambitie en talent zou hebben om naast schrijfster ook illustratrice te worden.

Op Instagram volg ik een heleboel inspirerende illustrators. Namen die je misschien bekend in de oren zullen klinken zijn: Nathalie Leté, Kate Pugsley en Marloes de Vries. Een van de bekendste Nederlandse illustratrices was Fiep Westendorp. Haar illustraties hebben ontelbare kinderboeken verrijkt.

Om illustratrice te worden, heb je meer nodig dan alleen tekentalent. Ook doorzettingsvermogen, om kunnen gaan met deadlines en een flinke portie lef, zijn eigenschappen die je nodig hebt om succesvol illustratrice te worden.

Zo deed ik in Juli mee met de Duitse Facebookgroep Erfolgreich Illustrator, opgericht door Johanna Fritz. Een paar blogberichten geleden, besteedde ik ook al aandacht aan haar. Johanna Fritz bood een gratis 30 Tage Portfolio Challenge aan. Daar kon je van tevoren op inschrijven. Eens per week kreeg je per mail een opdracht, die uiterlijk de vrijdag daarop klaar moest zijn. Deze illustratie kon je dan aan je portfolio toevoegen. De opdrachten bestonden uit: een cover voor een kinderboek, een geboortekaartje, een dessin en een illustratie bij het haakpatroon van een Pandabeer. Was je te laat met aanmelden, dan postte Johanna in de Erfolgreich Illustrator-groep een andere wekelijkse tekenopdracht.

In de groep plaatste je een scan van jouw illustratie en kon je om advies vragen over je illustratie of vragen stellen over andere praktische zaken die met illustreren te maken hebben.

Cover kinderboek

 

Hieronder lees je hoe je in 10 stappen succesvol illustrator of illustratrice wordt:

 1. Teken! Leer jezelf elke vorm te tekenen. Een goede manier is om elke dag een tekening te maken met bijvoorbeeld de 365 doodle challenge. Als je daarop googlet, kom je die vanzelf tegen. Wat je heel erg goed op weg helpt is het Tekenboek van Flow of het professionele boek: Dynamic Prototyping with SketchFlow in Expression BlendWil je liever wat abstracter leren werken, dan is Fantasiedieren Tekenlab van Carla Sonheim een aanrader.
 2. Ontwikkel je eigen stijl. Kijk waarmee jouw illustraties het mooist uit de verf komen. Misschien wil je liever traditioneel werken met aquarel, gouache, acrylverf, pastelkrijt, markers en/of kleurpotloden. Of je kunt je met een Cintiq-tablet toeleggen op digitaal illustreren. Dan is het van belang dat je de nodige kennis hebt/leert van Photoshop, InDesign en/of illustrator.
 3. Maak een portfolio aan. Een goede stok achter de deur is de 30 Tage portfoliochallenge van Johanna Fritz. Er komt er weer één aan in oktober. Je krijgt dan heel goede tips waaraan je portfolio moet voldoen. Klik hier om je in te schrijven.
 4. Maak Mock ups. Ook als je traditioneel werkt, is het van belang dat je leert omgaan met de Creative Cloud van Adobe. Bijvoorbeeld om een Mock up te maken van je illustratie, zodat je al ziet wat het eindresultaat zal zijn van bijvoorbeeld dat kinderboek of die tas.
 5. Bepaal je doelgroep. Wil je uitsluitend kinderboeken illustreren, stuur dan een pdf van je portfolio naar diverse kinderboekenuitgevers. Tijdens de challenge legt Johanna uit hoeveel illustraties, welke illustraties en op welke volgorde je de illustraties in je portfolio zet. Wil je zelf je illustraties of producten verkopen, dan heb je een goede drukker of producent van de producten waarop je je illustraties wilt verkopen nodig. Of je meldt je aan bij websites als: 99 Designs, Redbubble, Mister Dress Up, Design by Hümans, Society6, Etsy en Dawanda.
 6. Eigen website en shop. Maak een mooie website en een webshop voor als je je spullen (ook) zelf wilt verkopen. Daar hoort natuurlijk ook een Facebookpagina en een Instagramaccount bij. Naast je persoonlijke account kun je tegenwoordig een extra Instagramaccount maken waarop je alleen je illustraties post.
 7. Frankfurter Buchmesse. Ga met je portfolio naar de Frankfurter Buchmesse. Johanna Fritz kan je daar ook in begeleiden.
 8. Freelancen. Een andere mogelijkheid is je aanmelden bij de internationale freelanceplatformen als Guru, Upwork, Fiverr of de Nederlandse freelanceplatformen Hoofdkraan en Freelance.nl.
 9. Bepaal je prijs/prijzen.
 10. Bescherm je illustraties. Als je foto’s van je illustraties op internet plaatst, zet er dan wel een watermerk, een logo of een labeltje met je naam op. Dit kan al heel simpel met bijvoorbeeld Instasquare of gewoon in Word onder watermerk. Je kunt dan een afbeelding of tekst als watermerk gebruiken. Onderschat het fenomeen plagiaat niet. Bekende modehuizen hebben zo al heel wat illustraties en foto’s van nietsvermoedende illustratoren en fotografen gejat. Met een label heb je in elk geval het bewijs in handen dat de afbeelding door jou gemaakt is.

 

Italiaanse riviera

Persoonlijke conclusie:

Na het doen van de Challenge heb ik nog meer respect gekregen voor Illustrators. Het is absoluut niet zo dat als je besluit om illustrator te worden, dat je dat dan ook van de een op de andere dag bent. Ik heb heel veel opgestoken van de Challenge en in de groep. Ik heb geleerd dat het ’t belangrijkste is, dat je eerst je eigen stijl ontwikkelt. Een stijl waar je je comfortabel bij voelt en die je goed kunt reproduceren. En om je eigen stijl in de vingers te krijgen, moet je er eerst heel veel voor oefenen!

Vond je dit een leuk artikel, dan zou ik het fijn vinden wanneer je inschrijft op de nieuwsbrief. Na inschrijving ontvang je in de bevestiging een gratis ebook met haakpatronen. Leuk toch?

*Ter info: in dit artikel staan een aantal links naar Bol.com en Amazon.de. Wanneer je via die link ook daadwerkelijk besteld ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

2 Comments

 • Reply
  Amanda
  3 augustus 2016 at 13:27

  Heyyy wat leuk zeg dat je dit doet! En dank voor het delen. Ik wil zelf ook erg graag illustreren. Ik keek op de site v Johanna Fritz maar kan alleen workshops ter plekke vinden..klopt dat? Of kijk ik verkeerd n staat de fb groep ergens anders vermeld? Alvast dank voor je reactie.

  Amanda.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.