0
Lieve Hart

In 10 stappen Succesvol Illustratrice worden

fiep westendorp

In de afgelopen maand heb ik me naast het schrijven ook eens verdiept in het superleuke en creatieve vak Illustrator. Ik teken graag en vroeg me af of ik genoeg ambitie en talent zou hebben om naast schrijfster ook illustratrice te worden.

Op Instagram volg ik een heleboel inspirerende illustrators. Namen die je misschien bekend in de oren zullen klinken zijn: Nathalie Leté, Kate Pugsley en Marloes de Vries. Een van de bekendste Nederlandse illustratrices was Fiep Westendorp. Haar illustraties hebben ontelbare kinderboeken verrijkt.

Om illustratrice te worden, heb je meer nodig dan alleen tekentalent. Ook doorzettingsvermogen, om kunnen gaan met deadlines en een flinke portie lef, zijn eigenschappen die je nodig hebt om succesvol illustratrice te worden.

Zo deed ik een paar jaar geleden mee met de (inmiddels opgeheven) Duitse Facebookgroep Erfolgreich Illustrator, opgericht door Johanna Fritz. Zij bood een gratis 30 Tage Portfolio Challenge aan. Daar kon je van tevoren op inschrijven. Eens per week kreeg je per mail een opdracht, die uiterlijk de vrijdag daarop klaar moest zijn. Deze illustratie kon je dan aan je portfolio toevoegen. De opdrachten bestonden uit: een cover voor een kinderboek, een geboortekaartje, een dessin en een illustratie bij het haakpatroon van een Pandabeer.

In de groep plaatste je een scan van jouw illustratie en kon je om advies vragen over je illustratie of vragen stellen over andere praktische zaken die met illustreren te maken hebben.

(Verhaal gaat onder de afbeelding verder)

Cover kinderboek

 

Hieronder lees je hoe je in 10 stappen succesvol illustrator of illustratrice wordt:

 1. Teken! Leer jezelf elke vorm te tekenen. Een goede manier is om elke dag een tekening te maken met bijvoorbeeld de 365 doodle challenge. Als je daarop googlet, kom je die vanzelf tegen. Wat je heel erg goed op weg helpt is het Tekenboek van Flow of het professionele boek: Dynamic Prototyping with SketchFlow in Expression BlendWil je liever wat abstracter leren werken, dan is Fantasiedieren Tekenlab van Carla Sonheim een aanrader.
 2. Ontwikkel je eigen stijl. Kijk waarmee jouw illustraties het mooist uit de verf komen. Misschien wil je liever traditioneel werken met aquarel, gouache, acrylverf, pastelkrijt, markers en/of kleurpotloden. Of je kunt je met een Wacom Cintiq-tablet toeleggen op digitaal illustreren. Dan is het van belang dat je de nodige kennis hebt/leert van Photoshop, InDesign en/of illustrator. Of je kiest voor de populaire, voordeligere en veel makkelijker bedienbare Apple iPad Pro, waarmee je met de Procreate-app en de Apple Pencil heel nauwkeurig digitaal kunt tekenen, schetsen en kleuren. Je kunt met de Apple Pencil ook notities en aantekeningen schrijven. Dit lijkt me de ultieme combinatie voor illustrerende schrijvers die hun werk met eigen handschrift willen publiceren. Ook voor handlettering, digitaal bullet journaling, fotobewerking, schrijven op foto’s, invul- en aankruislijstjes, digitaal kleuren en kalligraferen leent de Apple Pencil zich in combinatie met de iPad Pro bijzonder goed.
 3. Maak een portfolio aan. Laat aan verschillende uitgevers je portfolio zien. Stop ze in een mooie portfoliomap en leg ze op volgorde van meest naar minst favoriet. Een goede stok achter de deur om een portfolio op te bouwen zijn de 365 drawing challenges. Als je hier op googlet, vind je er vast één. Instagram is overigens een hele goede inspiratiebron voor illustraties en challenges.
 4. Maak Mock ups. Ook als je traditioneel werkt, is het van belang dat je leert omgaan met de Creative Cloud van Adobe. Bijvoorbeeld om een Mock up te maken van je illustratie, zodat je al ziet wat het eindresultaat zal zijn van bijvoorbeeld dat kinderboek of die tas.
 5. Bepaal je doelgroep. Wil je uitsluitend kinderboeken illustreren, stuur dan een pdf van je portfolio naar diverse kinderboekenuitgevers. Wil je zelf je illustraties of producten verkopen, dan heb je een goede drukker of producent van de producten waarop je je illustraties wilt verkopen nodig. Of je meldt je aan bij websites als: 99 Designs, Redbubble, Mister Dress Up, Design by Hümans, Society6, Etsy en Dawanda.
 6. Eigen website en shop. Maak een mooie website en een webshop voor als je je spullen (ook) zelf wilt verkopen. Daar hoort natuurlijk een Facebookpagina en een Instagram-account bij. Naast je persoonlijke account maak je een extra Instagramaccount waarop je alleen je illustraties post. Filmpjes van je werkwijze kun je ook op Instagram delen.
 7. Frankfurter Buchmesse. Ga met je portfolio naar de Frankfurter Buchmesse. Lena Schmack geeft op haar website hele goede tips.
 8. Freelancen. Een andere mogelijkheid is je aanmelden bij de internationale freelanceplatformen als Guru, Upwork, Fiverr of de Nederlandse freelanceplatformen Hoofdkraan en Freelance.nl.
 9. Bepaal je prijs/prijzen.
 10. Bescherm je illustraties. Als je foto’s van je illustraties op internet plaatst, zet er dan wel een watermerk, een logo of een labeltje met je naam op. Dit kan al heel simpel met bijvoorbeeld Instasquare of gewoon in Word onder watermerk. Je kunt dan een afbeelding of tekst als watermerk gebruiken. Onderschat het fenomeen plagiaat niet. Bekende modehuizen hebben zo al heel wat illustraties en foto’s van nietsvermoedende illustratoren en fotografen gejat. Met een label heb je in elk geval het bewijs in handen dat de afbeelding door jou gemaakt is.

 

Italiaanse riviera

Persoonlijke conclusie:

Na het doen van de Challenge heb ik nog meer respect gekregen voor Illustrators. Het is absoluut niet zo dat als je besluit om illustrator te worden, dat je dat dan ook van de een op de andere dag bent. Belangrijkste is, dat je eerst je eigen stijl ontwikkelt. Een stijl waar je je comfortabel bij voelt en die je goed kunt reproduceren. En om je eigen stijl in de vingers te krijgen, moet je er eerst heel veel voor oefenen!

Vond je dit een leuk artikel, dan zou ik het fijn vinden wanneer je inschrijft op de nieuwsbrief. Na inschrijving ontvang je in de bevestiging een gratis ebook met haakpatronen. Leuk toch?

*Ter info: in dit artikel staan een aantal links naar Bol.com. Wanneer je via die link ook daadwerkelijk besteld ontvang ik daar een kleine vergoeding over. 

 

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

4 Comments

 • Reply
  Amanda
  3 augustus 2016 at 13:27

  Heyyy wat leuk zeg dat je dit doet! En dank voor het delen. Ik wil zelf ook erg graag illustreren. Ik keek op de site v Johanna Fritz maar kan alleen workshops ter plekke vinden..klopt dat? Of kijk ik verkeerd n staat de fb groep ergens anders vermeld? Alvast dank voor je reactie.

  Amanda.

 • Reply
  Alie
  21 december 2020 at 14:24

  Hallo Janine,
  Mijn dochter kan zo mooi tekenen! Nu wil zij graag uitgeverijen benaderen, ze heeft tekeningen genoeg, maar er wordt veel gevraagd naar een digitale portfolio. Hoe maak je dat?
  Alvast bedankt!
  Alie.

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   3 februari 2021 at 17:10

   Beste Alie,

   Je kunt het beste de illustraties inscannen als pdf. Je kunt meerdere illustraties samenvoegen tot 1 pdf, als het goed is zit deze functie ook op de printer.

   Heel veel succes voor je dochter!

   Vriendelijke groet,
   Janine

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.