0
Lieve Hart

Twee tips voor de maand van het schrijven en een leuke schrijfoefening

De maand van het schrijven is voor jou misschien een mooie gelegenheid om eens te beginnen aan dat verhaal dat je al lange tijd in je hoofd hebt. Maar waar begin je? Er zijn cursussen, workshops en Webinars in overvloed te vinden op het internet die je een eerste impuls kunnen geven voor het schrijven van een boek. Ik heb zelf ook verschillende cursussen gevolgd om het schrijven van een column, verhaal en gedicht onder de knie te krijgen. Van die cursussen stak ik een heleboel op, maar ze zorgden niet voor de uiteindelijke stok achter de deur om ook daadwerkelijk een heel verhaal neer te schrijven.

lavender-1573049_640

Zo was ik erg onzeker en zag allemaal beren op de weg, totdat iemand mij aanraadde om het boek The Artist’s Way  van Julia Cameron te lezen. Ik kocht het boek en… het lag een jaar of wat onaangeroerd in de kast. Elke keer dat ik een leesboek uit mijn boekenkast pakte, zag ik ook Julia Camerons boek en dacht: ‘Oh ja, daar moet ik nog eens in beginnen.’ En op een dag pakte ik het boek toch uit de kast en begon ik The Artist’s Way per hoofdstuk te lezen en de oefeningen te doen. Julia Cameron bleek een motiverende en inspirerende factor en kreeg me zover dat ik elke dag ging schrijven. Dat leidde ertoe dat mijn schrijfstijl zich nog meer ontwikkelde en mijn onzekerheid kon laten varen.

Een ander boek dat je ook een zetje in de goede richting zal geven is Dagboek als spiegel van Christine de Vries. In dit boek staan ook oefeningen die je inderdaad voor het schrijven van een dagboek kunt gebruiken, maar ook kunt toepassen op het schrijven van een verhaal. Soms kun je een beetje vast zitten, de zogenoemde Writer’s Block. De sprintjes met een specifiek onderwerp, maken dat je vanuit je onderbewuste gaat schrijven en je tot de kern van je gevoel komt. Schrijven zonder er diep bij na te denken, niet corrigeren, gewoon doorgaan tot het aantal van tevoren bepaalde bladzijdes zijn volgeschreven of totdat na vijf of tien minuten de kookwekker afgaat.

Hier volgt een makkelijke schrijfoefening uit het boek van Christine de Vries.

Bepaal vooraf hoe lang of hoeveel je schrijft. Bijvoorbeeld twintig regels of stel de wekker, of het alarm op je mobiel op vijf minuten in. Kies blind een van de honderd woorden hieronder waarover je zou willen schrijven. Stel het schrijven niet uit, maar begin zonder nadenken en verbeteren meteen te schrijven wat er ook maar in je opkomt.

IMG_5715

Succes!

Vond je dit een leuk artikel, dan zou ik het fijn vinden wanneer je inschrijft op de nieuwsbrief. Na inschrijving ontvang je in de bevestiging een gratis ebook met haakpatronen. Leuk toch?

*Ter info: in dit artikel staat een link naar Bol.com. Wanneer je via die link ook daadwerkelijk besteld ontvang ik daar een kleine vergoeding over

BewarenBewaren

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.