0
Lieve Hart

De Top Tien must-see van het Griekse eiland Zakynthos

Shipwreck beach Zakynthos

Het Griekse eiland Zakynthos

Het is koud, nat en mistig. De hoogste tijd dus om een overheerlijke zonvakantie te boeken.
Vorig jaar genoten we van een heerlijke vakantie op het Griekse eiland Zakynthos. Zakynthos ligt in de Ionische Zee ten westen van het Griekse vaste land en wordt uitgesproken als Zaakintos aldus reisleidster Jacky Boots van Nefis Travel. We waren voor de vierde keer op Zakynthos in hotel Bitzaro Grande in Kalamaki. De medewerkers zijn er bijzonder gastvrij en vriendelijk en als je al voor de vierde keer komt, gaat de begroeting gepaard met een uitgebreide Griekse knuffel. Ook het eten is er bijzonder goed met voor elk wat wils uit het ruim gesorteerde Griekse ontbijt-, lunch- en dinerbuffet.

Het plaatsje Kalamaki staat bekend om haar schildpaddenstrand. Verschillende plekken zijn met een soort mini-wigwam gemarkeerd waar schildpadden eieren hebben gelegd. Iedereen wordt geacht deze plekken met rust te laten.

Ook is Zakynthos bekend om de olijven, er groeien maar liefst twee miljoen olijfbomen op Zakynthos. De oudste olijfboom op Zakynthos is 1500 jaar oud! In november worden alle olijfbomen geoogst door met stokken de olijven uit de bomen te slaan.

Het zeewater rond Zakynthos is kraakhelder en prachtig turquoise.

1500 jaar oude olijfboom

De Top Tien must-see van het eiland Zakynthos.

1. Shipwreck.

Denk je aan Zakynthos dan denk je aan Shipwreck. Je kunt er met de boot komen om vervolgens op Navagio Beach naast het Shipwreck te gaan liggen zonnen en in het heldere water te snorkelen. Of je bekijkt het Shipwreck van bovenaf vanaf het speciale uitkijkpunt. Navagio Beach behoort tot de top tien van mooiste stranden ter wereld. Een bezoek aan Navagio Beach zit meestal bij een dagtoer over het eiland in. Wij huurden zelf een auto om deze plek met Engelse vrienden te bezoeken. De autoverhuurders spreken allemaal Engels en het scheelt je zo 25 euro dan wanneer je via de touroperator boekt, want die wil er natuurlijk ook aan verdienen. Zaak is wel dat je minimaal 21 jaar oud bent en al minimaal 1 jaar je rijbewijs hebt, die moet je ook kunnen overleggen, dus niet vergeten mee te nemen.

Het Shipwreck bezochten we deze vakantie op twee verschillende dagen en op de tweede dag was het bewolkt. We verwachtten dat het uitzicht op het Shipwreck dan niet zo mooi zou zijn, maar niets was minder waar! Het weer heeft totaal geen invloed op de prachtige blauw en aquatinten van de zee en het kiezelwitte Navajo strand.

Shipwreck beach

2. Zakynthos stad.

Je kunt met de bus, taxi of met je gehuurde auto naar Zakynthos stad reizen. Het verkeer is er wat chaotisch en de Grieken letten niet zo nauw op de verkeersregels, maar als je weleens in Amsterdam hebt gereden, is rijden in Zakynthos stad een makkie. Toch liever een taxi of bus? Met de bus betaal je een paar euro en met de taxi van Kalamaki naar Zakynthos stad betaal je tien euro per rit. De taxichauffeur zet je bij de haven af. Zo kun je de hele boulevard met de vissersbootjes aflopen tot aan het prachtige vernieuwde Solomos plein met het Byzantium museum. Via de rechterkant van het museum loop je zo het winkelcentrum in met de vele souvenir- en kruidenwinkeltjes en gezellige terrasjes.

Tip: koop een zak oregano in een van de kruidenwinkels, die is zo verrukkelijk, veel geuriger en smakelijker dan uit het potje bij de Nederlandse supermarkt. Lekker om bijvoorbeeld thuis je Griekse Feta mee te kruiden.

Boulevard Zakynthos stad

3. Limnionas Bay.

Een prachtige baai met water in blauw- en groentinten aan de westkust van Zakynthos. Je kunt er zwemmen, snorkelen of op de grote rotsblokken zonnen. Tip: als je wilt zwemmen, neem waterschoenen mee en trek ze aan. De rotsen kunnen listig glad en scherp zijn en met die schoenen heb je grip en bescherming. En neem natuurlijk ook je snorkelset mee. Vergeten? Er zijn legio winkels te vinden op Zakynthos die waterschoenen en snorkelsets voor weinig geld aanbieden. Bij Limnionas Bay is een restaurant waar je heerlijk en voordelig kunt eten en drinken met een idyllisch uitzicht over de Ionische Zee en de baai.

Limnionas Bay

4. Uitzichtpunt Bohali.

Dit kleine dorpje ligt net boven de stad Zakynthos. Er zijn verschillende plekken waar je kunt zitten om wat te eten of te drinken en tegelijkertijd te genieten van het prachtige vergezicht over Zakynthos stad en de Ionische zee.  Op het hoogste punt in het dorp kun je de restanten van een kasteel bezoeken. Je loopt daar door een dennenbomenbos die, getuige hun zingende geluid, door een legioen cicaden is bevolkt. Tussen de bomen en de restanten van stadswallen door geniet je enerzijds van een weids uitzicht over het binnenland van Zakynthos en aan de andere kant van de stad en de zee.

Uitzicht over Zakynthos stad vanaf Bohali

5. Cameo Island.

Nabij de haven van Laganas bereik je over een lange houten steiger Cameo Island. Je kunt er genieten van het uitzicht en op een van de twee terrasjes een drankje drinken. Cameo Island is een populaire plek onder de Grieken voor romantische trouwfoto’s.

Cameo Island

6. Aristeon olijfoliefabriek.

De twee miljoen olijfbomen brengen natuurlijk ook heel veel olijven op die tot olijfolie worden verwerkt in een van de olijfoliefabrieken op Zakynthos. Olijfoliefabriek Aristeon is  een van die olijfoliefabrieken en is opengesteld voor bezoekers. Een gids vertelt je over het persproces. De olijfolie wordt er koudgeperst en is uit eerste persing. Een zeer goede kwaliteit olijfolie dus die tweede op de wereldranglijst van olijfolien staat.  Je kunt de olijfolie proeven en kopen.

7. Cross Taverna in Kampi.

Ten zuiden van Limnionas Bay ligt Cross Taverna in Kampi. Ook hier prachtige vergezichten met adembenemend mooie rotspartijen. Je kunt hier genieten van het uitzicht en van heerlijke Griekse gerechten.

8. Blue Caves.

Rondom het eiland bevinden zich de zogenoemde Blue Caves: grotten waar je in kunt varen en die blauwachtig oplichten. Een heel bijzonder kleurenschouwspel.

9. Tragaki.

Een authentiek Zakynthisch dorp om door te wandelen met leuke doorkijkjes en panoramafoto’s om te kieken.

Uitzicht vanaf Tragaki over het eiland Zakynthos. In de verte zie je de bergtoppen van het buureiland Kefalonië.

10 Turtle-spotting, oftewel schildpadden-excursies.

Zakynthos staat bekend om de Caretta Caretta schildpad. Diverse aanbieders beloven je gegarandeerd tijdens een Turtle spottingtour dat je schildpadden zult zien. Echter, waar weinigen bij stilstaan is dat deze schildpaddenexcursies er niet altijd even schildpadvriendelijk aan toegaan. Het gebeurt regelmatig dat verschillende boten een schildpad omcirkelen, waardoor de schildpad geen kant op kan en zich bedreigd voelt. Kies daarom voor een tour die op een diervriendelijke manier de schildpadden met je opzoekt. Nefis Travel biedt zulke eco vriendelijke schildpaddenexcursies aan.


Verschillende reisorganisaties bieden vakanties naar dit prachtige eiland aan. En nog steeds hebben we er lang niet alles gezien. Het zou zo maar kunnen dat we nog een vijfde keer dit mooie eiland met de Griekse gastvrije mensen gaan bezoeken.
Mis je nog een must-see? Zo ja, welke?

Cadeau van mij voor jou: gratis e-book ‘Zo schrijf je een Feestgedicht’. Download het HIER.

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

2 Comments

 • Reply
  Jan de Leeuw van Weenen
  10 februari 2017 at 19:24

  Ik mis de kerk in Zakynthos Stad, met de schrijnm(en lichaam) van Dionisou…

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   11 februari 2017 at 17:06

   Hartelijk dank voor je toevoeging Jan! En er zijn nog veel meer mooie dingen te bezichtigen op Zakynthos, die niet in dit artikel zijn opgenomen. Ik heb slechts een keuze gemaakt uit de vele must-see.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.