0
Lieve Hart

Zuid Tirol zoals ik nooit eerder zag en recept Topfenschmarren

De Wilder Kaiser, Ellmau Oostenrijk

De Bergdokter

We zijn alweer een paar dagen terug uit Zuid Tirol. Wat vliegt de tijd! Twee weken zijn in een roes voorbijgevlogen. We hebben veel gezien met een uitstapje naar Ellmau in Oostenrijk, daar waar de Oostenrijkse tv-serie Der Bergdoktor wordt opgenomen. We bezochten zijn praktijk en zijn huis op de alm met het prachtige uitzicht op de grijze toppen van de Wilder Kaiser.

Martelltal en Plima-kloof

In Zuid Tirol bezochten we het Martelltal, reden we langs de Zufrittsee en wandelden we naar de Zufallhütte. Een sportieve korte wandelroute met prachtige panorama’s en om die reden ook zeer geliefd is. Nieuw voor mij en wat ik dus nooit eerder zag was de hangbrug over de Plima-kloof. De Plima perste zich woest bruisend tussen de rotsspleten door. Een spectaculair schouw- en hoorspel.

Panorama met waterval, rechts de Zufallhütte en op de voorgrond Alpenrozen.

 

Hangbrug over de Plima-kloof

 

De Plima die zich tussen de rotsen door perst

 

Schnalstal

Ook bezochten we het Schnalstal, maakten we een stop bij de Vernagtsee en vanuit het laatste plaatsje Kurzras bracht de Seilbahn ons naar 3212m hoogte. Daar wachtte ons een magnifiek uitzicht over ontelbare al dan niet besneeuwde bergtoppen. Hier niet ver vandaan is ook de vindplaats van Ötzi, de ijsmummie uit het Kopertijdperk.

Vernagtsee

Op 3212m hoogte

Reschenmeer

De waarschijnlijk meest gefotografeerde kerktoren of in elk geval bijzonderste is die in de Reschensee. Ooit stond daar een dorp, maar in de periode 1948-1950 werd er een stuwdam gebouwd en uit twee meren één meer gemaakt, het Reschenmeer, ook wel Lago di Resia genoemd. Het dorp Graun moest daarbij onder water worden gezet. Niemand overkwam iets, maar iedereen in het dorpje Graun moest zijn huis verlaten. De kerktoren dient ter herinnering aan dit dorpje.

Recept Topfenschmarren

In bijna elk restaurant in Zuid Tirol kun je Schmarren eten. Van Kaiserschmarren, Marillenschmarren, Erdbeerschmarren tot Topfenschmarren. De Tiroolse Schmarren zijn er in allerlei soorten, meestal in combinatie met iets fruitigs. Als Nederlander zou je Schmarren kunnen omschrijven als kapotgesneden pannenkoeken met wat poedersuiker, jam en/of fruit. Kaiserschmarren zijn best wel omslachtig om te maken, maar ik vond een Schmarren-recept dat wat eenvoudiger te bereiden is met de naam Topfenschmarren.

Dit heb je nodig voor één portie:

50 gram fruit naar keuze, bijvoorbeeld bosbessen
3 eetlepels poedersuiker
1 middelgroot ei
1 snufje zout
50 gram magere kwark
50 ml melk
4 eetlepels meel
1 pakje vanillesuiker
1 eetlepel boter

Het fruit wassen en droogdeppen. Zeef de poedersuiker. Scheid het eiwit van de dooier. Het eiwit met het zout stijf opkloppen. Het eigeel met de magere kwark, melk, meel, vanillesuiker en 1 eetlepel poedersuiker mengen. Dan het eiwitschuim erdoor roeren. Smelt de boter in de pan. Doe het mengsel in de pan en bak op middelhoog vuur ca 5-7 minuten, tot de onderkant lichtbruin is.

De pannenkoek in de pan in vieren snijden en de delen omdraaien. In 3-4 minuten gaarbakken. Met een spatel of twee vorken de pannenkoek in stukken snijden. Zeef er 1 eetlepel poedersuiker over, voeg het fruit toe en laat het licht karameliseren door de Schmarrenstukjes regelmatig te keren.

Doe de Schmarren op een bord en bestuif met de rest van de poedersuiker en eet het lekker warm op. Eet smakelijk!

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.