0
Lieve Hart

Schrijfwedstrijd verhalenbundel Voorleesverhalen

Is jouw grote schrijfwens om gepubliceerd te worden? In samenwerking met Boeken- & Leesclub de Perfecte Buren en het Huizer Schrijversgilde organiseert Uitgeverij lieve Hart een schrijfwedstrijd met voorleesverhalen. Deze verhalen worden gejureerd onder leiding van Janine van der Hulst-Veerman. Met deze wedstrijd maak je kans op publicatie in de Voorleesverhalenbundel.

Initiatiefnemer Janine van der Hulst is auteur en eigenaar van Uitgeverij Lieve Hart. Zij schreef de historische romans Lieve Hart! en Gevangen Wind en de biografie De Kaasventer. Zij is tevens oprichter en voorzitter van het Huizer Schrijversgilde. Voor de verhalenbundel De handen van… van het Huizer Schrijversgilde schreef zij het korte verhaal Spa. Naast de eerder genoemde boeken publiceerde ze in opdracht het non-fictieboek ‘Lerend leven en word de baas die je wilt zijn‘. Momenteel werkt ze aan diverse nieuwe uitgaves en schrijft ze artikelen over de historie van Huizen.

De schrijfopdracht dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Het verhaal moet zo geschreven zijn dat het voor te lezen is aan een breder publiek.
 • Het verhaal mag uit maximaal 3000 woorden bestaan.
 • Het verhaal bevat alle drie of tenminste één van de volgende elementen: herkenbaarheid, humor, ontroering. Dit wordt ook wel het feelgoodgenre genoemd.
 • Het verhaal mag niet eerder zijn gepubliceerd, hetzij op internet, in een shortlist of een boek.
 • De uiterste inzenddatum is 22 februari 2019.

Om je op weg te helpen:

Welke ingrediënten bevat een kort verhaal? 

 •  Goed gehandhaafd perspectief: verander je niet halverwege je verhaal van perspectief? 
 •  Strakke tone of voice. 
 •  Herkenning én verrassing. In je verhaal moeten elementen zitten waar de lezer zich in kan herkennen, maar tegelijkertijd moet er ook een verrassingselement in je verhaal zitten, zoals een onverwacht einde. 
 •  Authenticiteit. Klinkt jouw unieke stem als schrijver door in het verhaal? Is je verhaal origineel, lijkt het niet op dingen die al geschreven zijn? 
 •  Goed gepolijste teksten op zinsniveau. Het moet duidelijk zijn dat er veel zorg is besteed aan het verhaal. 
 •  Een intrigerende titel. Je titel is de eerste indruk die de lezer heeft van je verhaal. Zorg dat je lezer zelf geen betere titel kan verzinnen voor de tekst. Originaliteit en treffendheid zijn van groot belang. 
 • Prikkel. De lezer moet na elke zin denken: en toen? Zorg ervoor dat je de aandacht van de lezer tot het einde vasthoudt. 
 • Vernieuwing: gebruik je geen clichés? 
 • Setting goed beschreven: de lezer moet zich helder kunnen inbeelden waar hij is. 
 • Is je verhaal meeslepend? Tijdens het lezen wil de redacteur even vergeten dat hij een kritische redacteur is doordat hij meegezogen wordt in het verhaal. 
 •  “Een meester van het korte verhaal kan in 850 woorden vertellen wat ook in 8500 woorden verteld kan worden. Ze openen een deur naar een nieuwe wereld en als we die aan het einde gesloten hebben, willen we meer weten,” aldus Allison Wright van Virginia Quarterly Review. Neem dit ter harte. 
 • Kun je met weinig woorden een compleet wereldbeeld schetsen voor de lezer? Hij wil het gevoel hebben dat er achter dit korte verhaal nog honderd andere verhalen zitten, waar hij aan het einde van je verhaal nieuwsgierig naar is. Een sterk kort verhaal voelt aan alsof je een heel boek gelezen hebt. 

Welke stappen doorloop je?

 • Bepaal het thema van je verhaal. Bij korte verhalen kun je de plot meestal samenvatten in één zin, die beschrijft wat het onderwerp van je verhaal is. Omdat je maar een beperkte ruimte hebt, kun je niet zo goed meerdere verhaallijnen in je tekst verwerken. Focus je daarom op één thema en blijf daarbij. Probeer je toch een groter geheel in je korte verhaal te proppen, dan zal het gauw slordig en lastig te volgen worden.
 • Beperk het aantal personages. Je hebt geen tijd om tien verschillende personages te introduceren. Wees daarom streng voor jezelf: het verhaal moet klein blijven, en het aantal personages dus ook. Meestal zijn drie tot vier personages de maximale hoeveelheid die lezers kunnen verwerken in zo’n kort verhaal. In tegenstelling tot langere verhalen en boeken, draaien korte verhalen veel meer om de plot dan om de personages.
 • Schrappen maar! Misschien moet het met pijn in je hart, maar schrap alles wat overbodig is. Dat ene mooie zinnetje, die levendige beschrijving van de omgeving, die herinnering die lezers ‘moeten’ kennen om het verhaal te snappen. Weg ermee. Alles wat te weinig toevoegt aan de ontwikkeling van je verhaal, neemt ruimte in van belangrijkere zaken. Als je hier veel in oefent, zul je ontdekken dat verhalen vaak alleen maar sterker worden wanneer je het opschoont van overbodige elementen.
 • Creëer conflict. Waar in boeken conflict al belangrijk is, is het in korte verhalen de basis van de plot. Een kort verhaal waarin je tweeduizend woorden schrijft over mooie wolkenvelden, doet niet zoveel met de lezer, hoe goed het ook geschreven is. Zorg voor ontwikkeling, een conflict dat je personage in actie laat komen.
 • Leer van de besten. Korte verhalen zijn al eeuwen populair bij schrijvers. Maak hier gebruik van en leer van anderen! Schrijvers als Roald Dahl, Raymond Carver, Edgar Allen Poe, F. Bordewijk en J.M.A. Biesheuvel worden geroemd om hun verhalen en door hun werken te bestuderen, leer je precies hoe je een kort verhaal moet opbouwen. Tip: analyseer een aantal korte verhalen door te markeren hoeveel zinnen gewijd worden aan personages, omgeving en plot, en door op te schrijven wat het conflict is en hoe er naar de ontknoping toegewerkt wordt.
 • Lees je verhaal hardop. Zo hoor je of het goed overkomt of dat de zinnen goed goed lopen. Pas zonodig aan.

Warming up schrijftip

Om je op weg te helpen hieronder een heel goede tip om je voor het schrijven van je verhaal je op te warmen:

 • Schrijf je gekozen thema of personage op een vel papier, bijvoorbeeld ‘De oude vrouw…’
 • Stel een kookwekker of timer in op tien minuten en schrijf alles op wat er in je opkomt. Als je niets weet schrijf je op: ‘Ik weet niets te schrijven’, maar ga door met schrijven, tien minuten lang. Alles mag, zolang je maar blijft schrijven tot de wekker af gaat. Put uit je geheugen en herhaal desnoods weer ‘De oude vrouw..’. Het is mogelijk dat iets anders uit het geheugen naar boven komt, schrijf dan daarover.
 • Na tien minuten neem je een pauze.
 • Daarna ga je wat je geschreven hebt herschrijven tot een stukje en/of je werkt het op een later moment verder uit tot een verhaal van maximaal 2000 woorden. Je mag er nieuwe zinnen bijschrijven en zinnen schrappen. Het is aan jou of je er een autobiografisch of fictief verhaal van maakt.

Insturen

Om je verhaal in te sturen klik je HIER. Zet in het onderwerp: Schrijfwedstrijd voorleesverhalen. Ook kun je langs deze weg vragen over de wedstrijd stellen.

Leuk om te weten:

Deze schrijfwedstrijd staat ook op Schrijverspunt.

De bronnen voor het samenstellen van de voorwaarden en de schrijftips komen van:

Schrijven Online Op deze website zijn nog veel meer schrijftips te vinden.

Wat Je Misschien Ook Leuk Vindt...

5 Comments

 • Reply
  Esther
  11 januari 2019 at 12:44

  Dag! Ik vroeg mij af of jullie op zoek zijn naar verhalen voor volwassenen of ook voor kinderen? Een hele fijne dag in ieder geval!

  • Reply
   Janine van der Hulst-Veerman
   11 januari 2019 at 18:11

   Beste Esther, Hartelijk dank voor je vraag. De verhalen zijn voor volwassenen. Succes en ook een fijne dag!

 • Reply
  Janine van der Hulst-Veerman
  26 februari 2019 at 17:32

  Beste Yvonne,

  Als het goed is heb je vandaag een mail met een update over de ingezonden verhalen ontvangen. Zo niet, dan is je verhaal niet binnengekomen.

  Met vriendelijke groet,
  Janine

 • Reply
  Yvonne
  1 maart 2019 at 21:22

  aanvulling: verhaal op 12 februari ingestuurd

  • Reply
   Janine
   4 maart 2019 at 18:17

   Beste Yvonne,

   Ik heb even gezocht op je pseudoniem en je verhaal is in goede orde ontvangen. Blijkbaar is je emailadres niet goed overgenomen bij het versturen van de update. Dus bij deze.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.