0
Lieve Hart

Schrijftips

tien schrijftips

Wil je weten welke schrijftips mij helpen bij het schrijven? Hieronder heb ik tien schrijftips voor je op een rijtje gezet:

  1. Writersblock opheffen: maak een wandeling, ga in bad of lees een boek. Kortom: ontspan. Je creatief denken wordt aan het werk gezet. Schrijf op of onthoud wat je te binnen schiet. Heb trouwens altijd een notitieboekje bij je of je smartphone met notitie-app.
  2. Schrijf wat je schrijven wil, denk niet na of de zin wel klopt. Dat bekijk je later als je het geschrevene terugleest. Denk niet teveel na over woordjes die je moet schrappen, dat komt wel met het herschrijven.
  3. Het kan helpen om de laatste zinnen van je verhaal op te schrijven, zodat je een doel hebt om naar toe te werken.
  4. Om in de flow van het schrijven te komen, kun je gebruik maken van de stream of unconsciousness. Je kiest een onderwerp, bijvoorbeeld je lievelingskleur. Je stelt je alarm in op vijf minuten en zonder na te denken schrijf je alles op wat je te binnen schiet over je lievelingskleur, ook als je het even niet meer weet. Dan schrijf je desnoods op ‘ik weet het even niet meer’. Zolang je die vijf minuten maar vol maakt en je pen niet van het papier komt of je vingers niet loskomen van het toetsenbord.
  5. Zorg dat je kunt schrijven zonder dat je andere dingen aan je hoofd hebt. Plan het schrijven in je dagritme. Zie het schrijven als je werk.
  6. Volg een klassikale cursus. Er zijn verschillende soorten waar verschillende prijskaartjes aan hangen. Je krijgt niet alleen tips, je ervaart ook je mede-auteur en deelt ervaringen. Het gevoel van saamhorigheid, geeft een enorme stimulans en je leert binnen een deadline te schrijven.
  7. Schrijf minimaal met kernwoorden op waar je column of verhaal over moet gaan. Beter nog een synopsis. Gaandeweg het verhaal moet je jezelf enige wijzigingen gunnen, maar zorg wel dat de boodschap van het verhaal niet verloren gaat.
  8. Lees veel over het onderwerp waarover je schrijft. Raadpleeg de bibliotheek en internet. Check zoveel mogelijk op waarheid.
  9. Schrijven is je denken verwisselen voor doen. Dus niet denken, maar doen!
  10. Denk vooral niet na of je verhaal wel origineel genoeg is. Of dat je schrijfstijl misschien niet deugt. Wees geen doemdenker. Er is altijd een uitgever bereid om jouw boek uit te geven. Doorzetten dus!

Wil je nog meer tips, meedoen aan wedstrijden of van het laatste nieuws op schrijfgebied op de hoogte blijven, raad ik je de website Schrijven Online aan. Je kunt je ook inschrijven op hun nieuwsbrief. En je kunt je abonneren op hun Magazine.

 

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.